PROGRAMUL NATIONAL APICOL 2020-2023
PNA 2020-2023
Programul National Apicol ( PNA ) 2020-2023, a fost publicat in Monitorul Oficial
Noua forma a Planului National Apicol cuprinde urmatoarele actiuni si se prezinta astfel:
A. Asistenta tehnica pentru apicultori si organizatiile de apicultori cuprinde
A.1. Consultanta in apicultura.,
A.2. Promovarea apiculturii si a produselor apicole prin organizarea de targuri, expozitii, conferinte, evenimente ce au ca tema promovarea apiculturii si a produselor apicole, publicitate, zile de degustare.
A.3. Organizarea de cursuri de perfectionare in apicultura acreditate de catre Ministerul Educatiei si Cercetarii.
A.4. Achizitia de catre formele asociative de echipament pentru procesarea cerii in vederea obtinerii fagurilor artificiali.
A.5. Achizitia de catre formele asociative apicole de echipament pentru ambalarea mierii.
B. Combaterea agresorilor si a bolilor specifice stupilor, in special a varoozei
Se deconteaza maximum 3 medicamente diferite pentru tratarea varoozei si maximum 3 medicamente diferite pentru tratarea nosemozei, in limita cantitatilor/dozelor mentionate in prospectul acestora pentru un stup cu familie de albine.
C. Rationalizarea transhumantei
C.1. DOAR pentru apicultorii care detin minimum 75 de familii de albine, decontandu-se pretul fara TVA pentru achizitia de cutii noi, dar nu mai mult de 25% din totalul stupilor deplasati in pastoral de apicultori si care fac dovada deplasarii in pastoral.
C.2. Achizitionarea de accesorii apicole respectiv colector polen, colector propolis, uscator polen, incalzitor de miere, topitor de ceara, maturator.
C.3. Achizitionarea de unelte apicole si echipamente de protectie, apicultorul poate achizitiona: combinezon apicol, manusi de protectie, afumator, dalta apicola, furculita pentru descapacit, cutit pentru descapacit, sita filtrare miere.
C.4. Achizitionarea de mijloace de transport apicol fara autopropulsie – remorci si mijloace de incarcare-descarcare a stupilor in pastoral DOAR pentru apicultii care detin cel putin 75 de familii de albine.
D. Masuri de asistenta pentru repopularea septelului apicol din Uniune
Achizitionarea de matci si/sau familii de albine din stupine de elită și/sau multiplicare, autorizate de către Agenția Națională pentru Zootehnie „Prof. Dr. G. K. Constantinescu” ( ANZ ).
E. Imbunatatirea calitatii produselor in vederea unei mai bune valorificari a produselor pe piata.
Decontarea analizelor fizico-chimice sau a reziduurilor care sa ateste calitatea mierii.
Analizele fizico-chimice sunt obligatorii pentru apicultorii care detin peste 75 de familii de albine si care solicita sprijin pentru măsurile B (Combaterea agresorilor si a bolilor specifice stupilor, in special a varoozei), C (Rationalizarea transhumantei) si D (Masuri de asistenta pentru repopularea septelului apicol din Uniune), iar acestea trebuie sa cuprinda cel putin urmatorii parametrii:
– determinarea hidroximetilfurfuralului (HMF) din miere;
– determinarea glucozei si fructozei insumate din miere;
– determinarea continutului de apa;
– examen organoleptic;
– determinarea indicelui diastazic;
– aciditate;
– indicele polenic;
– conductivitatea electrica;
– zaharoza.
Analizele pentru determinarea reziduurilor vor fi decontatate DOAR pentru apicultorii care detin peste 150 de familii de albine,
Apicultorii care au sub 150 de familii de albine nu sunt obligati sa efectueze acest tip de analiza, dar daca doresc o pot face, dar aceasta nu va fi decontata.
Beneficiarii programului sunt apicultori persoane fizice si juridice, persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale si intreprinderi familiale si forme asociative apicole legal constituite.
Decontarea serviciilor, produselor si a echipamentelor apicole se va face din pretul de achizitie FARA TVA, iar in cazul in care sumele solicitate vor depasi plafoanele alocate fiecarei masuri, APIA va aplica corectii financiare procentuale.
*Stire in curs de actualizare…
- Posted by admin
- On 7 mai 2020
- 0 Comment