DECLARATIE UNICA 2020 PENTRU APICULTURA

Termenul de depunere pentru declaratia unica este de 30 iunie 2020 inclusiv.
In cazul apiculturii, declaratia unica ar trebuii depusa de catre toti apiculotrii indiferent de numarul de familii de albine detinut si forma de organizare, chiar daca acestia nu au realizat venit din comercializarea productie.
Apicultura fiind o activitate impozitata pe baza de norma de venit, doar supinele ce depasesc 75 de familii de albine, vor fi impozitate conform normelor de venit stabilite la nivelul judetului respectiv.
Daca apicultorul detine sub 75 de familii de albine, nu inseamna ca el este scutit de la depunerea declaratiei, chiar daca nu va fi impozitat.
Puteti consulta normele de venit stabilite in apicultura pentru anul 2020 aferente fiecarui judet AICI
Astfel, recomandam depunerea declatatiei unice de catre toti apicultorii, deoarece in eventualiatatea accesarii fondurilor europene sau a programelor guvernamentale de subventionare precum cel din 2019 „Ajutor de minimis pentru compensarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice nefavorabile manifestate în perioada martie – mai 2019 asupra sectorului apicol”, ve-ti putea face astfel dovada deținerii sau dezvoltării de-a lungul timpului a exploatatie apicole, fapt ce poate creea un avantaj.
Se recomanda ca numarul de familii de albine specificat in declaratia unica sa coincida cu numarul de familii de albine declarat la OJZ, APIA, DSVSA, registrul agricol la primăriei unde este amplasa vatra permanenta, cat si la asociatia din care faceti parte.
Pentru mai multe informatii ne puteti contacta completand formularul de contact.
Puteti descarca Declaratia Unica 2020 direct de pe situl www.anaf.ro
Conform ghidului declaratiei unice cu privire la completarea si depunerea acesteaia, citez:
„Cine depune declaratia unica?
Declaratia se completeaza si se depune de catre persoanele fizice care realizeaza, individual sau intr-o forma de asociere, venituri/pierderi din Romania sau/si din strainatate, care datoreaza impozit pe venit si contributii socale obligatorii, potrivit prevederilor Codului fiscal.
Declaratia se completeaza si se depune si de catre persoanele fizice care nu realizeaza venituri si care opteaza pentru plata contributiei de asigurari sociale de sanatate.
Informatii complete privind persoanele fizice care au obligatia depunerii declaratiei unice, precum si instructiuni privind completarea acesteia se regasesc in Anexa nr. 2 a Ordinului presedintelui ANAF nr. 139/2020 pentru aprobarea modelului, continutului, modalitatii de depunere si de gestionare a formularului „Declaratie unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice“.
Instructiunile sunt disponibile pe site-ul www.anaf.ro, sectiunea „Formulare fiscale ordonate dupa numar“.
Care este termenul de depunere?
Declaratia se depune pana la data de 30 iunie 2020, inclusiv, de catre persoanele fizice care au obligatia:
– declararii impozitului pe veniturile realizate din Romania sau/si din strainatate in anul 2019;
– declararii impozitului pe venitul estimat/norma de venit a se realiza din Romania in anul 2020;
– declararii venitului estimat pentru incadrarea ca platitor de contributii sociale pentru anul 2020 si, dupa caz, a declararii contributiilor sociale datorate in anul fiscal 2019.
Declaratia se depune in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului, in cazul contribuabililor care incep o activitate in cursul anului fiscal si a celor care obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor din patrimoniul personal, altele decat veniturile din arendare pentru care impunerea este finala si care nu au avut, pana la acea data, obligatia depunerii declaratiei unice.
Se poate corecta declaratia?
Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice poate fi corectata de contribuabili din proprie initiativa, ori de cate ori informatiile actuale nu corespund celor din declaratia depusa anterior, prin depunerea unei declaratii rectificative in conditiile prevazute de Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare.
Declaratia rectificativa se intocmeste pe acelasi formular, bifandu-se cu X casutele aflate pe prima pagina a formularului (capitolul I „Date privind impozitul pe veniturile realizate si contributiile sociale datorate in anul 2019” si/sau capitolul II „Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza in Romania si contributiile sociale datorate in anul 2020”,dupa caz).
Declaratia rectificativa se completeaza inscriindu-se toate datele si informatiile prevazute in capitolul supus rectificarii, inclusiv cele care nu difera fata de declaratia initiala.
La rectificarea declaratiei se vor avea in vedere urmatoarele:
– declaratia initiala este declaratia care nu are nicio bifa de rectificativa selectata;
– este permisa depunerea unei singure declaratii initiale;
– declaratia rectificativa este declaratia cu cel putin o bifa de rectificativa selectata (la capitolul I sau capitolul II sau la ambele capitole);
– o declaratie rectificativa care rectifica ambele capitole (capitolul I si capitolul II) trebuie sa aiba ambele bife de rectificare selectate.

Cum se depune declaratia?
Declaratia se depune, prin mijloace electronice de transmitere la distanta, in conformitate cu prevederile legale in vigoare, respectiv:
– prin intermediul serviciului „Spatiul privat virtual”, disponibil pe site-ul www.anaf.ro;
– prin intermediul serviciului „Depunere declaratii”, disponibil pe portalul www.e-guvernare.ro pe baza certificatului digital calificat;
– in format hartie, direct la registratura organului fiscal sau prin posta, cu confirmare de primire.
Contribuabilii care nu detin un calculator personal sau nu dispun de o conexiune la Internet, pot utiliza calculatoarele destinate auto-servirii din cadrul unitatilor fiscale, cu ajutorul carora pot efectua urmatoarele operatiuni:
– inregistrarea in cadrul serviciului Spatiul Privat Virtual;
– completarea Declaratiei Unice;
– depunerea Declaratiei Unice.
Lista sediilor unitatilor fiscale in care sunt puse la dispozitia contribuabililor calculatoare destinate auto-servirii se regaseste pe site-ul www.anaf.ro, sectiunea Servicii oferite de ANAF.
De asemenea, contribuabilii pot solicita sprijin si functionarilor din cadrul organelor fiscale locale, in cadrul carora exista personal special instruit pentru a acorda indrumare si asistenta pentru depunerea Declaratiei unice.”
Pentru mai multe informatii ne puteti contacta completand formularul de contact.
- Posted by admin
- On 10 iunie 2020
- 0 Comment